Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„A beteg kikérdezése mindennél fontosabb”

Csütörtökön mutatták be a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesboltban Ritli László orvos, egykori egészségügyi miniszter Illusztrált gyermekgyógyászati kórtünettan (Semiologie pediatrica illustrata) című könyvét, amely a Holnap Kulturális Egyesület gondozásában jelent meg. A könyvbemutató keretében a szerzővl Szűcs László beszélgetett. Mint hangsúlyozta, a bemutatott kötet több szempontból is rendhagyó: egyrészt ez volt az első alkalom, hogy az egyesület román nyelvű könyv kiadására vállalkozott, másrészt a szaknyelv miatt a szerkesztő nem vett el és nem adott hozzá a szöveghez semmit – ellenben számos szaklektorral működtek együtt.

a beteg kikerdezese 1

Ritli László elmondta: egy illusztrált tünettani tankönyv megírásának gondolata már orvostanhallgató korában megszületett, hiszen akkor fogalmazódott meg benne, hogy a tünettant másképp, szemléletesebb tankönyvből kéne tanítani. Ennek megfelelően a csütörtökön bemutatott kötet – melynek egyébként folytatása is várható – 500 orvosi fényképet tartalmaz, melyeket a szerző több évtizedes praxisa során készített. Mint hozzátette, a könyv más szempontból is hiánypótló; az általános gyermekgyógyászati tünettant ugyanis sajnos egyre kevesebb egyetemi központban tanítják behatóan, holott ez volna a helyes diagnózis felállításának egyik alapköve.

a beteg kikerdezese 2

„A könyv legfőbb üzenete az volna, hogy a beteg alapos megvizsgálása, kikérdezése mindennél fontosabb. Fontosabb mint az MRI, fontosabb mint a laborvizsgálatok” – hangsúlyozta Ritli László. Mint hozzátette, a gyermekgyógyászatban általában még sokkal kacifántosabb betegségek vannak, mint a felnőtteknél, ezért fontos hogy az orvos felkészült legyen, gyorsan és hatékonyan felismerje a betegséget.

A pódiumbeszélgetés keretében a szakember mesélt még a jó orvos ismérveiről, a gyermekgyógyászatban is egyre hangsúlyosabban mutatkozó szakosodásról, a várható második kötet tartalmáról, és kifejezte véleményét, miszerint a védőoltásokat kötelezővé kell tenni. A könyvbemutató dedikálással és kötetlen beszélgetéssel zárult.

Sz. G. T.