Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A belsőépítészet harmóniája

A belsőépítészet szépségeibe, rejtelmeibe nyújt betekintést az a tárlat, amelyet A belsőépítészet mint az emberi környezet tudatos kialakítása elnevezéssel nyitottak meg tegnap délután a nagyváradi Vizuális Művészetek Galériájában a Romániai Építészkamara Bihar megyei fiókjának szervezésében.

a belsoepiteszet 2

Sokan voltak kíváncsiak a nívós belsőépítészeti terveket felsorakoztató kiállításra, amelyet a Budapesti Építészkamara belsőépítészeti osztályának vezetője , O. Ecker Judit és Czéh Judit vezetőségi tag állítottak össze azoknak a belsőépítészeknek a munkáiból, akik a magyarországi egyetemeken szereztek ilyen szakirányú végzettséget az utóbbi tíz évben. A magyarországi vendégek összesen kilenc téma köré sorakoztatták azokat a példaértékű munkákat, amelyek az utóbbi évtized „terméseit” mutatják be a galéria falára függesztett színes tablókon. A szemlélő ízelítőt kaphat abból, miként lehet harmonikusan, kényelmesen és praktikusan berendezni otthonunkat, egy szállodát vagy éppen egy irodaházat, kórházat, gyógyfürdőt, könyvtárat, egyházi épületeet, sportlétesítményt, színházi és filmszínházi termeket stb.

a belsoepiteszet 1

Pecsenye Béla, Angela Lupşa, O. Ecker Judit, Pafka Ernő és Czéh Judit

Az érdeklődőket Angela Lupşa, a Romániai Építészkamara Bihar megyei fiókjának jogtanácsosa köszöntötte, emellett jelen volt még Pafka Ernő, a kamara alelnöke és Pecsenye Béla, a Hajdú Bihar Megyei Építészeti Kamara elnöke.

„Ez egy vándorútra kelt tárlat, amelyet 2011-ben Budapesten mutattak be először, és amennyiben partnerekre találunk, szeretnénk még Szlovákiában, Szlovéniában és Kárpátalján is bemutatni” – fogalmazott O. Ecker Judit. Mint hozzáfűzte, Magyarországon az építészkamarán belül működik a belsőépítészeti tagozat, és végre visszakapták a belsőépítész-tervezői jogosultságot is, amely 2009-ig létezett, de aztán megszűnt, és eddig csak közbeszerzések alapján lehetett belsőépítészetet végezni. Egy ideig így próbálták meg visszaszorítani a pályáról azokat az embereket, akik szívesen írták a névjegyükre, hogy belsőépítészek. Mint hangsúlyozta, a cél az, hogy bemutassák, mennyire fontos az építészek és belsőépítészek harmonikus együttműködése, a tárlat címe pedig arra utal, hogy környezetünket igyekezzünk tudatosan alakítani, formálni.

A kiállítás augusztus 9-ig hétköznapokon 10–18 óra között látogatható a Fő (ma Republicii) utca 15. szám alatti galériában.

Sükösd T. Krisztina