Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A barlangi mentést gyakorolták

Az elmúlt hétvégén, július 15-16-án, közös földalatti mentési gyakorlaton vettek részt a Bihar illetve Arad Megyei Hegyi- és Barlangimentő Szolgálatok munkatársai Pádison. Az aktivitásban barlangászok, barlangi mentők és orvosok vettek részt.

a barlangi 1

A gyakorlat keretében földalatti balesetet szimuláltak. A résztvevő szakembereknek két sérültet kellett párhuzamosan kimenteniük 50 méteres mélységből, egy sor szűk átjárón és függőleges mászófalon áthaladva.

A gyakorlat a hegyi- és barlangimentők országos időszakos felkészülési programjának részét képezte, melynek célja a mentőcsapatok összekovácsolása és az operativitás növelése vészhelyzet esetén.

A csapatok tagjai túlnyomó többségben önkéntes életmentők. Civilek, akiket kiképeznek a nehezen megközelíthető helyeken történő mentésre, amely magas szintű képzettséget, fizikai rátermettséget és speciális felszerelések használatát feltételezi.

Sz. G. T.