Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A banán igazi csodagyümölcs

A banánnak számos olyan áldásos élettani hatása van, amire csak mostanában jöttek rá. Ez a sokoldalú, ízletes trópusi gyümölcs nagyban javítja egészségünket és életminőségünket.

a banan

Depresszió. A levert vagy kimondottan búskomor emberek – amint azt egy frissen végzett kutatás megállapította – sokkal jobban érezték magukat, miután elmajszoltak egy friss gyümölcsöt. Ez azért van, mert a banán tartalmaz egy triptofán nevű fehérjét, amely a testben szerotininná, azaz boldogsághormonná alakul, s így pihentet, továbbá javítja a hangulatot is.

Agyteljesitmény. Több száz diákon végzett teszt során kiderült: akik banánt is reggeliztek, azoknak növekedett az agyteljesítményük. Ez a finomság magas káliumtartalmának köszönhető.

Székrekedés. Kivételesen magas rosttartalma segít helyreállítani a normális bélműködést. Együnk tehát banánt és felejtsük el a hashajtót.

Macskajaj (másnaposság). Az egyik leggyorsabb módja a másnaposság gyógyításának, ha felhajt egy tejes, mézes banánturmixot. Megnyugtatja a gyomrot, és a méz segítségével helyreállítja a vércukorszintet, míg a tej nyugtató és hidratáló hatású.

Gyomorégés. A banán természetes savkötő hatású, így ha gyomorégés kínozza, harapdáljon el egy gyümölcsöt.

Testhőmérséklet. A banán nagyban hozzájárul ahhoz, hogy – akár makkegészségesek vagyunk, akár nem – ideális szinten tartsa a szervezetünk hőmérsékletét. Számos kultúrában – pl. Thaiföldön – a várandós nők rendszeresen fogyasztják, sőt, szülés előtt is esznek pár falatot, megelőzendő ezzel a láz kialakulását.

A sportolók energiabombája. A banán háromféle természetes cukrot tartalmaz (szacharózt, fruktózt és glükózt), ez az oka annak, hogy azonnal jelentős energialöketet ad a testünknek. Kutatások bizonyítják, hogy mindössze két banán elegendő energiát biztosít egy megeröltető, 90 perces edzéshez.

Nem csoda hát, hogy a banán az első számú gyümölcse a világ vezető és amatőr sportolóinak egyaránt.

Előnyei az almával szemben: négyszer több fehérjét, kétszer több szénhidrátot, háromszor több foszfort, ötször több A-vitamint, valamint vasat, továbbá kétszer több vitamint és ásványi anyagot – mindenekelőtt káliumot(izomgörcs oldó hatás) – tartalmaz.

Győri György