Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

A balettművészet varázsa

Lehet, hogy eddig kevesen tudták, de Nagyváradon immár hatodik éve működik magánkezdeményezésből és önerőből egy komoly kulturális és pedagógiai értékeket képviselő gyermekbalett-társulat, melyről a helyi sajtó elvétve bár, de tudósított, azonban mi arra gondoltunk, hogy kicsit alaposabban utánanézünk.

L. Székely Melindát, a Balettke társulat vezetőjét és oktatóját kérdeztük a részletekről, s a balettmester által elmondottak nyomán egy egészen különös világ tárult fel előttünk.

Melindáról el kell mondani, hogy ő a váradi Szigligeti Színház balettmestere, és immár 28. éve tevékenykedik a szakmában, már gyermekkorában beleszeretett Kolozsváron a balett varázslatos világába, aminek hiányát Váradra kerülve sajnos azonnal tapasztalta.

A gyermek-balettcsoport indításának ötlete is innen származik, hiszen Melinda azonnal látta a lánya tőle örökölt tánctehetséget, s mivel Váradon egyszerűen nem tudta hova beíratni balettiskolába a kislányt, úgy gondolta belevág, és alapít egy saját kis társulatot.

Gyermekek és szülők nagy örömére a balettiskola évről-évre fejlődött. Megfelelő próbatermet (tükörrel, korláttal) képtelenség találni, jelenleg az Eminescu Főgimnáziumban tartják az órákat. Az idő teltével egyre népszerűbb lett Melinda játszva tanító és nevelő gyermekbarát művészpedagógiai módszere, mindenféle reklám nélkül, hiszen a gyermekek és a szülők úgyszólván egymásnak „adták le a drótot” arról, hogy milyen öröm számukra a tánc és a színpadon való megmutatkozás: ezt évente egyszer a PKE dísztermében ejtik meg nyár elején, csupa klasszikus szerző (Csajkovszkij, Delibes, Gounod, Mozart stb.) remekműveire táncolva.

A balett

Itt jegyezzük meg, hogy Melinda – néhány lelkes képzőművész szülő segítségét is megkapva – egyedül vállalja a táncok betanítása mellett a ruhák, cipők tervezését, kivitelezését, a teljes dramaturgia színrevitelét, valamint ő a díszlettervező, koreográfus és rendező egy személyben.

A balett, ami sokak számára „lányos” műfajnak tűnhet, egyáltalán nem az, igaz, eddig még az öt éve visszajáró leghűségesebb növendékek is kizárólag kislányok voltak. A társulatvezető szeretné megszűntetni ezt az előítéletet, és alig várja, hogy fiúk is csatlakozzanak hozzájuk, hiszen a heti egy balettóra a művészi kreativitást és fantáziát, valamint a klasszikus zene megértését az egészséges testtartással, mozgással és kulturált táncoktatással egybekötve fejleszti a gyermekek lelkében és testében nemtől függetlenül egyaránt.

Bár még sok mondanivaló lenne a Balettke társulatról, tanulságként annyit mondhatunk, Melinda kitartóan végzi az oktatómunkát, hogy a váradi gyermekekkel is megismertesse a táncművészet varázslatos világát, s már most ígéretes tehetségekkel találkozott.

Tóth Gábor