Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Kezdjük az újévet „macskajaj” nélkül

Szilveszterkor bizony előfordul, hogy több alkoholt fogyasztunk a kelleténél. Ilyenkor a másnaposság ellen jól jöhet néhány olyan gyógynövény, amely kíméletesen, mégis hatékonyan segíti a probléma megoldását, elmulasztja a fejfájást, a fáradtságot és a rossz közérzetet. Ha univerzális csodaszer nincs is, a sok gyógynövény segít túlélni a szilveszteri bulizás utóhatásait.

kezdjuk 2 (TARTALEK)

  • Csipkebogyó: több szempontból is kiváló lehet a bajban. Egyrészt a benne található C-vitamin révén megerősíti az immunrendszerünket, másrészt sokban hozzájárul hangulatunk javításához. Tehát igyunk reggelire egy bögre hideg csipkebogyóteát, ami néhány perc múlva már kifejti hatását. Serkentő hatása következtében nem érezzük magunkat annyira fáradtnak, csökkenti a fejfájást, hatására energikusak és frissek leszünk.
  • Ginszeng: a gyökér nagyon sokoldalú. Keleten szent, sőt életet adó növénynek tartják. Rendkívül jó roboráló növény, gyorsítja a sejtmegújulást. Kifejezetten erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, erősíti az immunrendszerünket, fokozza szervezetünk ellenálló képességét. Az alkoholos italok hatására megemelkedett vércukorszint visszaállításában hatékony segítség. Emellett frissíti a testet és szellemet is. Napi 3-5 csésze a javasolt adag.
  • Citromfű: az egyik leghatásosabb módszer a másnaposság egyik kellemetlen tünete, a fejfájás ellen. Gyorsan enyhíti azt, így javul a közérzet. Nyugtatja a megviselt gyomrot, az egész szervezetre nyugtatóan hat. Pihentebbnek, kiegyensúlyozottabbnak fogjuk érezni magunkat.
  • Gyömbér: segít a hányinger ellen, és a háborgó gyomrot is megnyugtatja. Láthatóan mérsékli a mozgással összefüggő egyensúlyzavarokat. Legjobb, ha a friss gyömbér gyökerét belereszeljük a teába.
  • Propolisz: ez egy természetes antibiotikum, amely erősíti az immunrendszert, feltölti tápanyaggal a szervezetet. Pótolja az italozás során elveszített ásványi anyagokat, segít az eredeti energiaszint megőrzésében. Fogyasztása mértékkel ajánlott, mert allergiát is okozhat. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, kiváló frissítő és tápláló.
  • Angyalfű – angelika: az északi országokból származik, gyökerének mézzel kevert teája elsősorban az idősebb emberek számára régóta ismert erősítő szer. A gyökér rágását azonban kimondottan a túlzott alkoholfogyasztás után ajánlják.
  • Sárga tárnics: gyökere étvágy- és emésztésjavító, gyulladáscsökkentő és erősítő hatású. Teája kiváló májvédő és tisztítja az epét is.
  • Uborka: sok kultúrában jól ismerik, hűs és sós leve pillanatok alatt helyrehozza a háborgó gyomrot.

A világ más tájain is találhatunk „csodaszereket”, így pl. a pácolt heringfilé fogyasztása egész Európában bevett módszer, különösen a skandinávok és a baltiak kedvelik. A Kárpát-medencében híres a román csorbaleves. A benne lévő magas fehérjetartalmú pacal életre kelti a gyomrot. Mexikóban a menudo, Törökországban az iskembi és a távoli Koreában pedig a hae jong gook nevű „gyógylevest” fogyasztják baj esetén. A gyógyteák kortyolgatása mellett sokat segíthet közérzetünkön az illóolajok használata is. A másnaposság egyik leghatékonyabb ellenszere a forró tésztaleves. E tételt immár a tudomány is bebizonyította, hogy baj esetén kiűzi, illetve semlegesíti a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat.

Győri György