Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

1945: egy kíméletlen thriller Erdélyben

Török Ferenc 13 nemzetközi filmfesztiválon díjazott filmjének díszbemutatója lesz pénteken Marosvásárhelyen, szombaton Kolozsváron, november 12-én Nagyváradon, november 13-án pedig Bukarestben – mind a négy városba az alkotók is elkísérik a legújabb, romániai moziforgalmazásba kerülő magyar filmet.

1945 (3)

A film díszbemutatóval indít több erdélyi helyszínen (november 10-én Marosvásárhelyen, 11-én Kolozsváron) és 12-én (vasárnap, 19 órától) Nagyváradon lesz látható a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. A nagyvárai díszbemutatón részt vesz a film főszereplője, Rudolf Péter színművész is, akivel Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület alelnöke fog beszélgetni.

A Szántó T. Gábor novellája alapján készült filmdráma története 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, egy kelet-magyarországi faluban, ahol mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készült. A téma a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon.

„1945 augusztusában vagyunk, a világháború épp most ért véget (a rádióból megtudhatjuk, hogy Japánra ledobták a második atombombát is, Hirosima után Nagaszakira), a kivonuló németek helyét átvették a szovjet »felszabadítók« katonai terepjárói, és készülődnek a háború utáni első választásokra. Ebben a közegben robban a hír: »visszajöttek!« Hogy kik? Hát ők. Akik nem önszántukból távoztak néhány éve, hanem vitték őket marhavagonban – és most is vonaton jönnek, igaz, hogy csak ketten vannak és állítólag illatszereket hoznak gyanús ládákban, de »jobb félni, mint megijedni«. Az illatszernek azért van némi nyugtalanító jelentősége, mert a falu jegyzője, a Rudolf Péter alakította Szentes István épp fia lagziját rendezi, a fiú »atyai öröksége« pedig történetesen a helyi drogéria, amelynek a korábbi tulajdonosai az elhurcoltak közt voltak…” (Papp Attila Zsolt, Filmtett).

1945 (5)

A film forgatókönyvét Szántó T. Gábor és Török Ferenc közösen írta, operatőre a világhírű Ragályi Elemér, látványtervezője Rajk László, zeneszerzője Szemző Tibor, hangmestere Zányi Tamás, vágója Barsi Béla. A fontosabb szerepeket Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítja.

Az 1945 a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Panoráma szekciójában mutatkozott be idén tavasszal. „Hosszú munka volt, rövid életem 12 évébe telt” elkészíteni – fogalmazott a Berlinalén Török Ferenc. Elmondta, hogy egy „fekete balladát” akartak készíteni, és a westernfilm műfajából merítettek hozzá formát. „Végéig megtartottuk a western stílust, és a filmben ábrázolt három órát átható feszültségre összpontosítottunk” – mondta Török Ferenc, rámutatva, hogy az 1945 elkészítéséhez „alapfilm” volt Fred Zinnemann Délidő című 1952-es munkája, amely ugyancsak valós időben mesél el egy drámai történetet.

A filmet berlini bemutatója óta 13 fesztiválon díjazták, és további 19 fesztiválon versenyzett.

Az 1945 New York-i mozipremierjét múlt szerdán tartották, november 7-én debütál Torontóban, november 24-én pedig Los Angelesben – a közeljövőben összesen 25 országban kerül moziforgalmazásba. Az 1945 felkerült a BBC Tíz film, amit meg kell nézni novemberben című listájára is.

Az amerikai bemutató után Szántó T. Gábor egy interjúban kifejtette, hogy a film „azoknak is működött, akik nem ismerik a magyar történelmet”, szerinte „a film a világ minden pontján ugyanazt jelenti, ezért arat mindenütt sikert”.

A jegy ára felnőtteknek 10 lej, diákoknak és nyugdíjasoknak 5 lej.