Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle

A Filmtett Egyesület harmadszor hirdette meg a 17. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle keretében erdélyi magyar filmes versenyét, a Filmgaloppot.

17 filmtettfeszt 1

A Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle 17. kiadását október 4. és 8. között szervezi meg a Filmtett Egyesület, Kolozsvár központtal, szoros együttműködésben 11 másik város egy-egy kulturális intézményével. Idén két helyszín kicserélődött, Nagyvárad, Arad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Kézdivásárhely, Kovászna, Sepsiszentgyörgy, Szeben mellett Gyergyószentmiklóson és Temesváron kap helyet.

Az előválogatás eredményeként versenybe került filmek a következők: Bán Attila: A testépítő, Bartincki Tamara Domboldali portrék, Búzási Gyopár-Orsolya Babuka a fűben, Dezső Mátyás: Világszép Gyilkos-tó, Simó Ibolya MONYO+BABA, Simó Ibolya Tomi, Ervin és az iskola, Püsök Botond Angela. A válogatásban szerepel szociográfiai ízű portréfilm, animációs eszközöket használó családi legenda, játék filmezéssel és fotózással, koncertfilmes megoldásokat használó, páros portré és klasszikus ismeretterjesztő alkotás is. Valamennyi erdélyi rendező alkotása és stábtagjaik nagy része is e térségből származik.

17 filmtettfeszt 2

A Filmgalopp fődíja 1 millió forint, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ajánlott fel, a közönségdíj pedig 1000 lej, a Nobila Casa felajánlásával. Az idei újdonságok között megemlítendő például az, hogy a Filmgalopp fődíjához idén először trófea is társul majd, a közönségszavazásra pedig online is lesz lehetőség a fesztivál ideje alatt. A díjátadóra a Filmtettfeszt utolsó estéjén kerül sor.

A fesztivál célja változatlan: olyan, friss és színvonalas, magyar filmes válogatást elhozni az erdélyi (nem csak magyar) közönséghez, amely hagyományos moziforgalmazás révén nem vagy csak kis részében jut el hozzá.

Információk a fesztiválról a www.filmtettfeszt.ro internetes oldalon olvashatók.

Filmtett Egyesület