Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Tüntetés a 76-os országúton

Jó két évtizedig tartó ígérgetés után tavaly elkezdődött a Nagyváradot Dévával összekötő 76-os országút felújítása. A Bihar megyeieknek ez különösen nagy jelentőséggel bírt, a Belényes környékén élők fellélegeztek, reménykedtek abban, hogy bár az építkezés megannyi bosszúsággal is jár, hamarosan sima aszfalton juthatnak el Váradra. Mostanra ismét csak a reménnyel maradtak, mert a munkálatok leálltak. A belényesiek egy csoportja most tüntetést szervez, hogy felhívja a hatóságok figyelmét az áldatlan állapotokra.

az utjavitasert 3

A dél-bihariak megelégelték, hogy a mindenkori hatalom csúfot űz belőlük. Bár egyes politikusok a rendszerváltás óta azzal kampányolnak a környéken, hogy majd ők újjáépíttetik az utat, de ehhez negyedszázad is kevés volt. Bár tavaly – ismét – elkezdődött a felújítás, alig haladtak valamit, le is állították azt. Az első információk szerint azért, mert az időjárás nem kedvezett a munkálatoknak, nemrég pedig kiderült, elfogyott a pénz, amit a kormány erre a célra kiutalt. Az egyébként is rendkívül rossz állapotban lévő út pedig most úgy néz ki, mintha háború dúlt volna rajta. Helyenként felásták, feltúrták a meglévő aszfaltot is, a hidakat feltörték, és csak részben csinálták meg újra, másutt sóderrel feltöltötték az utat, és egyetlen aszfaltréteget húztak rá, ami azóta kilyukadt, és hatalmas kátyúk teszik veszélyessé a közlekedést. Összességében tekintve a helyzet most sokkal rosszabb, mint a felújítás elkezdése előtt.

az utjavitasert 1

az utjavitasert 2

Ezt elégelték meg a belényesiek. Bizonyára sokan emlékeznek még rá, tavaly tiltakozó autós felvonulást szerveztek, és az úttesten éktelenkedő gödrökbe virágokat ültettek. Ez akkor elérte az országos sajtó ingerküszöbét is, nagy visszhangja lett az akciónak, majd nagy nehezen beindult az azóta ismét leállított munka. Most augusztus 29-ére tervezik az újabb tüntetést, de felvonulásra ezúttal nem kaptak engedélyt, mert az út helyenként csak egy sávon járható, azt pedig nem foglalhatják el, zárhatják le. Ezért csak a Belényeshez közeli Biharpoklos (Pocola) melletti parkolóban gyűlhetnek össze a tüntetők 16 és 19 óra között.

B. B.