Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

140 éves a szalacsi önkéntes tűzoltóegyletet

Ebből az alkalomból tartottak baráti összejövetelt és kisebb bemutatót az érmelléki településen az önkéntes tűzoltó egylet tagjai. Vasárnap délelőtt egykori, jelenlegi és jövőbeni tagok (kadétok) gyűltek össze a község központjában levő tűzoltószertárnál, hogy egy hangulatos összejövetelen emlékezzenek vissza a régi időkre.

140 eve 2

140 eve 1

140 eve 3

Az önkéntesekből álló egyletről szóló feljegyzések 1875-ből valók, vélhetően akkor alakult meg a csapat, mely manapság 16–17 aktív tagot számlálnak. Havi rendszerességgel összeülnek, beszélgetnek, terveznek, és ha kell, akkor segítenek. Habár feladatuk mára már változott, de a helyiek is így számíthatnak az önkéntesekre, akik, ha kell, akkor kutat takarítanak (gyakori, hogy a házak udvarain ásott kutak vannak) vagy helyismeretükből adódóan a hivatásos tűzoltók munkáját segítik. Ilyen volt például az az eset is, amikor tavaly márciusban egy helyi család lakása kapott lángra és még a hivatásosok előtt megérkezve tudtak segíteni a tűz megfékezésében. Ehhez lehet újabb segítség az a pályázati úton nyert tűzoltókocsi, amely ettől az évtől kezdve segíti részben az önkéntesek, részben pedig a hivatásosok munkáját.

Az ebéd és az emléklapok átadása után tovább folytatódott a beszélgetés és a baráti hangulatban történő visszaemlékezés.

Szűcs György